HÅG SoFi

Stolen skiller seg ut i markedet for kontorstoler, samtidig er den lett å like. SoFi står faktisk for: Stand Out & Fit In.

Interaksjonsdesign
Tjenestedesign
Industridesign
Aleksander Borgenhov

Aleksander Borgenhov

Aleksander Borgenhov deltok i prosjektet som ekstern designer og konstruktør av HÅG SoFi, og har siden 2017 jobbet som leder av utviklingsprosjekter i Flokk.

Designteam

Aleksander Borgenhov, Frost produkt og Flokk in-house design team.

Industridesigner Aleksander Borgenhov er utdannet på Arkitekthøgskolen i Oslo (1996). Han deltok i HÅG SoFi prosjektet som ekstern konsulent, både som designer og konstruktør, i hele utviklingsprosessen til HÅG SoFi frem til produksjonsstart. Etter mer enn 20 år i konsulentbransjen begynte Aleksander Borgenhov som Senior Project Manager i Flokk høsten 2017. I dag leder han nye utviklingsprosjekter for selskapet.

Flokk er en ledende aktør i Europa når det gjelder utvikling, design og produksjon av kontormøbler. Selskapet eier 8 brands, blant annet HÅG, og har totalt ca. 2300 ansatte. Hovedkontoret og utviklingsavdelingen ligger i Oslo. Les mer på  flokk.com

Bakgrunn og mål med prosjektet

Utfordring

Bakgrunnen for dette HÅG-prosjektet var markedsstrategisk - ved å tilby en moderne kontorstol ville merkevaren HÅG fornye produktporteføljen, forsterke sin ledende markedsposisjonen, samt møte konkurransen fra andre Europeiske leverandører. 

Konkret betydde dette å utvikle en innovativ full funksjonell kontorstol, der målet for det visuelle designet var å bevege seg i retning av «møbel» og mindre «sitte-maskin». Stolen skulle komme i en rekke konfigurasjonsmuligheter, som betyr at kunden skulle kunne skreddersy stolen i større grad enn tidligere (varianter, farger, tekstiler og opsjoner). De ergonomiske kvalitetene skulle bygge på HÅG sin kjente sittefilosofi (balansert bevegelse) og samtidig tilfredsstille alle relevante internasjonale standarder for brukertilpasninger, styrke og sikkerhet. Produktet skulle konstrueres for effektiv industrialisering og distribusjon, i tillegg til å være best i klassen på miljø.

Designprosessen

Tilnærming

Prosjektet var initiert av HÅG (Flokk) og startet med en grundig design brief. I designprosessen jobbet eksterne designere og Flokk’s egne produktutviklere tett sammen. Prosjektet fulgte det som kan regnes som en standard designprosess. I fasen med konseptutvikling ble skisser, 3D CAD modeller og fysiske modeller benyttet. Brukerinvolvering og tverrfaglig evaluering var også viktig for å styre prosjektet i riktig retning.

Designskisser til HÅG SoFi

Da vi hadde landet designkonseptet startet det virkelige arbeidet - stolen skulle konstrueres på detaljnivå. HÅG SoFi består av mer enn 100 unike deler og er i prinsippet en maskin med en rekke mekanismer og bevegelige moduler. I prosessen ble det benyttet 3D CAD modellering av alle deler, i tillegg kunne vi simulere alle mekaniske bevegelser på modulene. FEM-analyser ble brukt for å optimalisere geometrier på konstruktive deler. Moldflow analyser ble brukt for å evaluere visuelle flater på støpte deler. Vi utviklet en rekke prototyper, av både mekanismer på detaljnivå og hele moduler i prosessen. Til slutt bygget vi en full funksjonell prototyp som ble grundig testet og evaluert.

HÅG SoFi er mer enn én stol. Kunden kan konfigurere stolen med tre ulike rygger, 3 ulike armlener, 2 ulike fotkryss, med og uten hodehviler, 4 lakkfarger, 2 plastfarger og nærmest ubegrensede tekstilvarianter. 

Detalj av HÅG SoFI korsryggstøtte.

En annen dimensjon på utviklingsarbeidet var å tilrettelegge for kosteffektiv produksjon og montasje, dette er en forutsetning for HÅG sin produksjon på Røros. Dette la klare føringer på hvordan vi løste produktarkitekturen og interface mellom komponentene. Enkelte delmoduler ble også konstruert for automatisert robotmontasje. HÅG kontorstoler leveres «knocked down» i esker for kosteffektiv distribusjon i tillegg til å spare miljøet. Vi måtte derfor sørge for at sluttbrukere enkelt kunne sammenstille kontorstolen.

Utviklingsarbeidet tok mer enn 4 år.

HÅG SoFi

Resultat

Resultatet er en varm og innbydende kontorstol, som ved hjelp av integrerte betjeningsorganer tett inntil stolens hovedformer, fremstår mindre teknisk enn det som er vanlig å se i denne stolkategorien. Stolen skiller seg ut i markedet for kontorstoler, samtidig er den lett å like. SoFi står faktisk for: Stand Out & Fit In.

I tillegg til å tilfredstille alle standarder og ergonomiske krav har HÅG Sofi en unik og innovativ funksjon, hele armlenemodulen kan skyves og reguleres bakover, slik at armlenetoppene ikke kommer i konflikt med arbeidsbordet.

HÅG SoFi i forskjellige varianter rundt et møtebord.

Miljøaspektet er meget godt ivaretatt. HÅG Sofi er Svanemerket og benytter hele 58% resirkulert materiale i produksjonen av en ny stol. Stolen ble faktisk styrkeberegnet og konstruert for bruk av resirkulert aluminium og plast (jomfruelige materialer har som regel bedre styrke enn resirkulert). Alle stolens ulike komponenter/ materialer kan adskilles, og hele 95% av stolen kan gjenvinnes. Håg SoFi er et premium produkt med lang levetid (10 års garanti).

HÅG SoFi ble lansert i 2015. Etter noen få år på markedet kan vi allerede si at prosjektet er en suksess, HÅG SoFi er i dag den nest mest solgte kontorstolen i Flokk (etter klassikeren HÅG Capisco).